چگونه غذا خوردن
یکی از معضلات غذا خوردن بسیاری از روزهداران، سریع خوردن غذا است که معمولا بهدلیل محدودیت زمانی، استرس یا به رسم عادت است. به هر دلیل که باشد، تأثیرات مضرش روی معده بسیار شدید خواهد بود و عواقبی ناگوار بهدنبال خواهد داشت. پس در ماه مبارک، باید دقت داشت تا تنظیم وقت به صورتی انجام شود که غذا خوردن در سحر، افطار و شام با عجله صورت نگیرد. بنابراین غذا خوردن با آرامش و بهدور از شرایط نگرانی، استرس و ناراحتی، در تأمین سلامتی دستگاه گوارش بسیار مؤثر
توصیه هایی برای وعده سحری
- برای صرف وعده سحری زمان کافی بگذارید و با عجله غذا نخورید.
- وعده سحری را مانند وعده ناهار فرض کنید. خوردن برنج با انواع خورشت موجود در لیست غذاهای مناسب سحری توصیه میشود. خورشت کدو، لوبیا پلو یا عدس پلو و… گزینه های مناسبی برای حضور در لیست غذاهای مناسب سحری هستند.
- غذاهای متنوع مانند کربوهیدراتها، انواع فیبرها و پروتئینهای کم چرب در لیست غذاهای مناسب سحری هستند. کربوهیدراتها در بدن به آهستگی هضم میکند و این آزاد کردن تدریجی انرژی به تحمل ساعتهای روزه داری کمک شایانی خواهد کرد.
- اگر جز آن دسته از افرادی هستید که در این وعده اشتهای کمی دارند، با خوردن حجم کمی از غذاهای پرکالری و مغذی این مشکل را حل کنید. برای مثال خوردن حلیم گندم انتخاب خوبی برای این عزیزان است.
توصیه هایی برای وعده افطار
بسیاری از روزه داران بر حسب عادت روزه خود را با آب جوش و نبات باز میکنند که این کار برای سلامتی آنها مضر است، زیرا معده زمان زیادی خالی بوده و یک دفعه با آب جوش پر میشود که مضر است همچنین قند موجود در نبات، سریع وارد روده کوچک شده و جذب خون میشود در نتیجه میزان قند خون به سرعت بالا میرود و بدن مجبور است انسولین زیادی ترشح کند به این ترتیب سریع قند خون کاهش مییابد و فرد احساس ضعف پس از افطار میکند. علت دیگر احساس ضعف پس از افطار، مصرف نان سفید، برنج و زولبیا بامیه است. شیر ولرم همراه با خرما، عسل، بیسکویت سبوس دار و نان سوخاری، گزینه درستی برای افطار اول است. مصرف سوپ و آبمیوه هم از گزینههای مفید در افطار اول است. باید بین افطار اول تا افطار دوم بین ٣٠ تا ٤٥ دقیقه زمان وجود داشته باشد تا افطار اول هضم و جذب شود، قند خون به سرعت بالا نرفته و انرژی تحلیل نرود.
غذاى ماه رمضان حتماً دو وعده افطار و سحرى باید داشته باشد و البته افطار و شام نیز با هم در یک وعده غذایى قرار نگیرد. چون در این شرایط موقع افطار شما خیلى گرسنه اید پس بهتر است حجم غذایى که مى خورید کاهش دهید و شام را نیز با فاصله و جداى از افطار بخورید.
توصیه می شود وعده ی شام با یک فاصله زمانی ۳۰ تا ۴۵ دقیقه بعد از افطار صرف گردد.
خوردن آهسته و جویدن کامل غذا، لذت بردن از غذا و دست کشیدن از صرف غذا هنگامی که کاملا سیر نشده ایم، همگی از توصیه های قابل توجه دینمبین اسلام و علم تغذیه است که درماه مبارک رمضان نیز باید رعایت گردد.
یکی از عادات غذایی غلط روزه داران این است که به دلیل تشنگی زیاد، افطار را با آب سرد و یا نوشیدنی های سرد شروع میکنند. توصیه می شودافطار را با نوشیدنی های گرم مانند آب ولرم ، چای کمرنگ و شیر گرم آغاز نمایند و پس از آن می توان ازخرما یا کشمکش استفاده کرد زیرا این دو سببکنترل اشتها می شود.
مصرف خرما در ماه مبارک رمضان در تنظیم قند خون بسیار مفید است، از این رو توصیه می شود که در وعده ی افطار ۳ تا ۵ عدد خرما مصرف گرددخرمامنبع خوبی از مواد مغذی، قند، فیبر و پتاسیم است.
بجای مصرف انواع شیرینی ها مثل زولبیا و بامیه که فقط حاوی انرژی و فاقد مواد مغذی (ویتامین ها و املاح) هستند، از مواد غذایی طبیعی شیرین مثل خرما، کشمش و انواع میوه استفاده شود.
مصرف آب زیاد به هنگام صرف افطار سبب اختلال در هضم مواد غذایی می شود. همچنین مصرف مقدار زیاد آب بعد از صرف سحری نیز توصیه نمیشود.
برای تامین آب مورد نیاز میتوان پس از صرف افطار و تا قبل از خواب به تدریج انواع میوه، چای کم ر نگ و سایر مایعات به ویژه آب را برای جبران کم آبیبدن استفاده نمود .
مصرف شیر گرم و فرنی یا شیربرنج در هنگام افطار مناسب است، همچنین استفاده از مواد غذایی آبکی مثل سوپ، آش، حلیم بدون روغن، شله زرد و مایعات به هنگام افطار و سحر موجب حفظ تعادل آب و املاح شخص روزه دار می شود.
خوردن نان ، پنیر و سبزی (ضدعفونی شده) یا نان و پنیر و مغز گردو، انواع آش ، حلوا، حلیم، شله زرد ، فرنی و... نیز به هنگام افطار مناسب است.
استفاده از سبزیها و میوه ها در زمان افطار و در فاصله زمانی بین افطار تا سحر به دلیل اینکه منبع خوبی از موا د فیبر ی هستند، برای دستگاه گوارشبسیار مفید است و مانع بروز یبوست می شود.
مصرف مواد غذایی سنگین، دیر هضم، پر چرب و سرخ شده به هنگام افطار، مناسب نیست. به طور کلی بهتر است به جای غذاهای چرب و سرخ کرده،از غذاهای آب پز و بخارپز استفاده شود.
از نوشیدن بیش از اندازه چای در وعده سحری اجتناب شود زیرا چای باعث افزایش ادرار و از دست رفتن نمکهای معدنی بدن می شود.
نوشیدن نوشابه های گازدار نیز منجر به سوء تغذیه، افزایش احتمال چاقی و افزایش بیماری های گوارشی می شود. آبمیوه طبیعی ، دوغ بدون گاز وکمنمک ، شیر وچای کم رنگ مایعات مناسبی درفاصله افطارتا سحر می باشند.
از مصرف تنقلات زیاد در فاصله افطار تا سحر پرهیز شود چون این مواد موجب می شود هنگام سحر به دلیل پر بودن معده، میل به غذا کاهش پیدا کند .
وعده ی سحری بهتر است مثل وعده ی ناهار باشد و غذای اصلی در این وعده صرف شود.
به هنگام سحرغذاهای دارای کربوهیدرات پیچیده وغیرسرخ کرده عموما"حاوی غلات ، حبوبات ولبنیات و مقادیر اندکی مرغ ، ماهی و یا گوشت توصیه میشود و البته استفاده از سبزی خوردن، سالادکاهو و میوجات آب دار مثل هندوانه یا خربزه نیز برای پیشگیری از تشنگی وتامین آب بدن دروعده سحرمناسب است.
مصرف مواد غذایی شیرین در وعده ی سحری توصیه نمی شود. مصرف مواد غذایی شیرین و حاوی قندهای ساده مثل شیرینی، بامیه و زولبیا، شکلات و ... در وعده ی سحری، موجب می گردد شخص زودتر گرسنه شود
هیچ دیدگاهی برای این مطلب ثبت نشده است.